Vaccinaties

dierenarts ilse bassez vaccinatiesWaarom vaccineren?
Niet gevaccineerde honden, katten en konijnen lopen risico op ernstige infectieziekten die levensbedreigend kunnen zijn. Door uw huisdier te vaccineren, kan u hen een optimale bescherming bieden tegen een aantal van deze ziekten.

Wat is een vaccinatie?
Een vaccin zorgt voor de opbouw van een afweersysteem (via antistoffen) tegenover een bepaalde ziekteverwekker. Wanneer uw huisdier met deze ziekteverwekker in contact komt, zal hij/zij tegen de verwekker beschermd zijn en dus niet ziek worden.

Vaccinatie van de pup of het kitten
Pasgeboren pups en kittens krijgen gedurende de eerste weken afweerstoffen via de moedermelk. Zodra ze stoppen met zuigen, zakken deze afweerstoffen echter snel. Dit is vaak de periode dat pups en kittens het gevoeligst zijn voor infecties.
Vaccineren op dat moment zorgt voor een stimulatie van het eigen afweersysteem en de opbouw van een goede bescherming.

Vaccinatie van de volwassen hond of kat
Het niveau van de afweerstoffen neemt af na een bepaalde tijd. Het afweersysteem dient dus op regelmatige basis gestimuleerd te worden, zodat uw huisdier optimaal beschermd blijft. Daarom is het belangrijk om uw huisdier elk jaar opnieuw te laten vaccineren tegen een aantal infectieziekten. Tijdens de vaccinatie krijgt uw huisdier uiteraard ook een volledig onderzoek, zodat de gezondheidstoestand van uw trouwe viervoeter kan worden gecontroleerd.

Vaccinatie van het konijn
Ook voor konijntjes is het belangrijk om hen te beschermen tegen ziektes zoals Myxomatose, RHD1 en RHD2 (variant die uitgebroken is in België in 2015).

Titertesten
Er is in de praktijk een titertest beschikbaar voor honden. Aan de hand van enkele druppels bloed kunnen we testen of je hond nog voldoende beschermd is tegen parvovirus, distemper en hepatitis contagiosa. Indien er nog voldoende antistoffen gedetecteerd worden, moet je hond dus niet gevaccineerd worden voor deze ziektes. LET OP: er is wél een jaarlijkse vaccinatie nodig voor leptospirose (rattenziekte)!

Vergeet zeker niet om het paspoort/vaccinatieboekje van uw huisdier mee te brengen!