Bloed- en urineonderzoek

dierenarts ilse bassez bloed urine

Verschillende stalen zoals bloed, urine, stoelgang, puncties of biopten kunnen in de praktijk afgenomen worden. Naargelang het nodige onderzoek worden deze stalen geanalyseerd in de praktijk of opgestuurd naar een labo.

Bloedonderzoek kan helpen bij het stellen van een diagnose, bijvoorbeeld bij nier- of leverfalen, diabetes, anemie,…
Er wordt geadviseerd om vanaf de leeftijd van 7-8 jaar een jaarlijks bloedonderzoek uit te voeren om vroegtijdig bepaalde aandoeningen op te sporen.

Urine wordt best afgenomen via een punctie, dit wil zeggen dat er met een fijne naald doorheen de huid wordt geprikt tot in de blaas. Dit wordt meestal onder begeleiding van echografie gedaan zodat we gemakkelijk de blaas kunnen lokaliseren. Hiervoor is geen verdoving nodig, aangezien de hond of kat enkel het prikje door de huid voelt (zoals bij een vaccinatie of andere inspuiting). Dit is de enige manier om steriele urine af te nemen. Via een blaassonde of gewoon opvangen is natuurlijk ook mogelijk, maar als er een kweek wordt uitgevoerd zal deze minder betrouwbaar zijn.
Urineonderzoek kan helpen bij de diagnose van kristallen in de blaas, blaasontsteking, nierproblemen, diabetes,…

Voor de stoelgang nemen we bij voorkeur een mengstaal, dit wil zeggen dat er van een drietal keer stoelgang wordt verzameld. Dit dient vooral voor het opsporen van parasieten en bacteriƫn.