Tandheelkunde

dierenarts ilse bassez tandheelkundeDe praktijk is uitgerust met een dentale unit, dit is een apparaat speciaal voorzien om tandoperaties uit te voeren. Hiermee kunnen we tandsteen verwijderen, de tanden polijsten maar ook makkelijk en efficiënt tanden verwijderen indien dit nodig zou zijn.
Uiteraard moet uw huisdier hiervoor onder volledige narcose gebracht worden. Kijk gerust op de pagina “operaties” voor verdere info hieromtrent.

Beginnende tandplak geeft meestal geen problemen, maar tandplak kan onder invloed van speeksel mineraliseren tot tandsteen. Tandsteen veroorzaakt irritatie van het tandvlees en hierdoor kunnen de aanwezige bacteriën een ontsteking van het tandvlees geven (gingivitis). De ontsteking kan zich uitbreiden naar de dieper gelegen structuren (paradontitis) waardoor de tand of kies los gaat zitten en verloren gaat. De ontsteking van het tandvlees en de dieper gelegen structuren is pijnlijk voor de hond of kat. Vaak veroorzaken de ontstekingen ook een vieze geur waardoor de hond of kat uit de bek gaat stinken.

Ook bij konijntjes zien we vaak tandproblemen, dit gaat dan eerder over snijtanden die te lang doorgroeien of pijnlijke punten op de kiezen. Dit kan ook operatief verholpen worden.